Diagnosticering af osteoarthritis i knæet

Hvis du er bekymret over dine knæsmerter og tror, at de kan skyldes osteoarthritis (OA), er det bedst at tale med din læge snarest muligt.

Hvis du får stillet diagnosen OA, skal du ikke miste håbet, da der findes flere muligheder for alternativ behandling af tilstanden. Den effektive knæbandage Unloader One er en af mulighederne. Ved diagnosticering af problemet vil lægen spørge ind til dine symptomer, f.x. hvor smerterne sidder, og hvor længe du har haft dem.

Tegn på knæartrose

Nedenstående symptomer er typiske for osteoarthritis i knæet (OA). Hvis du genkender nogle af disse punkter, og især hvis du har en tidligere knæskade, bør du tale med din læge om OA i knæet

Symptom: Smerter, hævelse, stivhed?

Fortæl lægen, hvilke slags ting, der forværrer smerterne (eller lindrer dem). Han eller hun vil sandsynligvis undersøge knæet og bestille en eller flere af følgende undersøgelser for bedre at kunne stille en diagnose, før behandlingsmulighederne vurderes:

Blodprøve

En Blodprøve kan i reglen udelukke rheumatoid arthritis (leddegigt) og andre mulige årsager til ledsmerter, som fx betændelsestilstande.

Røntgen

Røntgen kan give et klarere billede af brusk og knogler i knæet (hvis afstanden mellem knoglerne er smallere end normalt, kan det være tegn på bruskskade, som er et af tegnene på OA)

MR-scanning

Hvis et røntgenbillede ikke giver et klarere billede af, hvorfor du har smerter i knæet, kan en MR-scanning vise de nødvendige detaljer (magnetressonansscanning viser blodforsyningen og bløddelene - ikke kun knoglerne).

Ledvæskeanalyse

En analyse af ledvæsken betyder, at der skal trækkes en lille mængde væske ud af knæet for at kontrollere for tegn på infektion eller andre tilstande.

Artroskopi

Artroscopi er en kikkert undersøgelse af knæleddet. Artroscopi er dog oftest anvendt til behandling af skader på menisk og ligament. Artroskopi er dog mere almindeligt anvendt til behandling af skader på menisker og ligamenter.