En kronisk degenerativ sygdom

Osteoarthritis i knæet er en kronisk degenerativ sygdom, hvilket vil sige, at den gradvist forværres med tiden. I de tidlige udviklingsstadier oplever man at der skæres ned på deres aktiviteter eller arbejde på grund af ubehag og smerter. Fremskreden OA i knæet er i reglen forbundet med en hel del smerter, stivhed og betændelse.


Mildt tilfælde af osteoarthritis

I et rask knæ har man brusk, der dækker knogleenderne, så de forhindres i at gnide mod hinanden. Efterhånden som bruskoverfladen begynder at nedbrydes, kan der dannes meget små revner og fordybninger.

På dette stadie kan knæet eventuelt vise tegn på varus-fejlstilling, også kaldet hjulben.

Moderat stadie af osteoarthritis

Områder af brusken begynder at blive slidt helt ned, hvorved dens fleksibilitet reduceres, og sandsynligheden for, at den beskadiges ved daglige aktiviteter og/eller skader øges.

Smørevæsken (’synovialvæsken’) begynder også at nedbrydes og bliver mindre effektiv, fordi revner og fordybninger fortsat dukker op i brusken.

Svær osteoarthritis

Knoglerne er ubeskyttede, da store dele af brusken er helt slidt væk, hvilket medfører smerter fra knoglerne, der skurer mod hinanden, når de bevæges.

Der kan også opstå smerter og yderligere skader på grund af små bruskfragmenter, der er revet løs og kan flyde rundt i leddet (’mus’). Udvendig vil underbenet ofte se svært buet ud i forhold til låret.